onsdag den 23. januar 2013

Sokkeopskrift (med billeder) - PART ONEKære alle.
Hermed følger en ret omfattende men alligevel pædagogisk og (relativt) letforståelig opskrift på strikkede sokker - nu med billeder. I får den i flere bider, så I ikke bliver alt for overrumplet. :-) Opskriften er universel, så selvom de illustrerede strømper er en voksen størrelse 40, så kan du med samme opskrift nemt strikke babystrømper str. 0 år. :-) Bare følg instruktionerne med en prik og fed skrift for at følge den universelle opskrift.
Go' fornøjelse.
/Stine.

 • Du skal bruge: 
 • 5 strikkepinde (samme størrelse) 
 • Ca. 1 garnnøgle pr. strømpe 
 • 1 hæklnål 
 • 1 stor synål og saks
1) Slå 16 masker op på hver pind (i alt 4). Strik "tilbage" mod starten: 2 ret, 2 vrang. Brug den 5. pind til at komme rundt.
 • Slå x antal masker op på 4 pinde. Det er nemmest hvis det er et lige antal på hver pind. Når maskerne er slået op, strikkes skiftevis 2 ret, 2 vrang.

2)  Når du når tilbage til start, så fortsætter du bare på næste pind, så der dannes en firkant.
 • De 4 pinde samles først til en firkant, når du har strikket første runde (så fortsætter du nemlig bare fra 1. pind til 4. pind).

3) Så bliver du ellers bare ved (2 ret, 2 vrang) indtil du har en tilpas længde rib. Når ribben er lang nok går du bare over til kun ret. Fortsæt rundt i firkanten.
 •  Fortsæt med 2 ret, 2 vrang indtil ribben er lang nok. Derefter fortsæt kun med ret.
4)  Sådan ser sokken ud indvendigt. Snoren der hænger og dingler forneden skyldes dårligt garn (der ikke havde en særlig diskret overgang midt i garn-nøglen). Se bort fra den.


5) Nu synes jeg at toppen er lang nok, men det varierer som sagt. Når du synes den er lang nok, så lægger du imidlertid den 5. pind væk. Med den pind du netop er færdig med, strikker du nu næste pinds masker over på, således at denne pind nu har halvdelen af alle maskerne (istedet for en firkant, danner pindene nu en trekant), det vil sige 32 masker. Nu skal der strikkes hæl!
 • Når skaftet er langt nok, lægges den 5. pind væk. Så strikkes halvdelen af alle maskerne over på én pind, det vil sige at du bare strikker næste pind videre på nuværende pind. Nu starter du på hælen.

6) Starten er nem nok. Pinden med de 32 masker på, strikker du nu kun på. Ergo skal du nu til at vende og strikke vrang hver anden pind. Første maske skal altid "løftes af". På ovenstående billede kan du se at pinden går bag om snoren og ned i masken. Herefter løftes begge af, og pinden vippes under snoren (man kan sige at den blive snoet). Dette gør den første maske lidt stor, men det er med vilje. Sidste maske skal altid være en ret-maske ligemeget om du er på ret eller vrang-siden.
 • Der strikkes nu videre på pinden med halvdelen af maskerne (en pind ret, vend, en pind vrang osv.). Første maske skal altid "løftes af" (se ovenstående billede). Sidste maske skal altid være ret - også på vrang-pinden.

7) Bliv ved med at strikke frem tilbage indtil du har 15 løkker ude i siden (se nedenstående billede).
 • Bliv ved med at strikke frem og tilbage indtil du kan tælle x løkker - 1. Det vil sige det antal masker du startede med minus 1.


8) Når du kan tælle de 15 løkker i begge sider skal du i gang med bunden af hælen. Nu bliver det lidt mere tricky - men slet ikke så svært. Find en hjælpesnor (min hjælpesnor var så samme farve som altid andet, knap så pædagogisk). Start med at strikke pinden normalt (uden at "løfte" den første maske af). Når du kommer halvvejs, dvs. 16 masker, så sætter du hjælpesnoren ind.
 • Når du kan tælle de x - 1 løkker, starter du op på den næste pind som almindelig (uden en særlig første maske). Når du er nået halvvejs, sættes en hjælpesnor.
9) Strik derefter 2 masker over midten.
 • Strik 2 masker over midten.
10) Den næste maske flyttes bare over på pinden. Næste maske almindelig. Træk nu herefter den flyttede maske tilbage over den sidste maske (ligesom når du skal lukke af). Herefter 1 almindelig maske.
 • 1 maske flyttes over, 1 almindelig maske. Den flyttede maske trækkes over den almindelige maske, ligesom når man lukker. Herefter 1 almindelig maske.
11) Herefter VEND! Også selvom du ikke er færdig med pinden. Nu skal (næsten) det samme gøres på vrang-siden. Du strikker 2 masker over midten (som er markeret med hjælpesnoren), så strikkes 2 masker sammen og så 1 almindelig (vrang på vrangsiden, ret på retsiden). VEND igen!
 • Stykket vendes, også selvom der stadig er masker tilbage på pinden. Strik hen til 2 masker over midten (markeret med hjælpesnoren), strik 2 masker sammen og så 1 almindelig. Vend!12) Her er jeg nået til 2 masker over midten og skal igang med at strikke 2 sammen.
13) Her strikes de to masker sammen. Efter endnu en vrang-maske vendes stykket igen.
 • Husk at på ret-siden skal masken løftes over og lukkes af, og på vrang-siden skal to masker strikkes sammen. Det er samme funktion men på forskellige måder. Husk også at "almindelige masker" er ret-masker på ret-siden og vrang-masker på vrang-siden.  
14) På den anden side kan man se "hullet" der er kommet fra de to sammenstrikkede masker. Det er dette hul du skal strikke hen over. Det vil sige (på ret-siden), når du når til hullet løfter du den første maske over på pinden, den næste strikkes almindelig, hvorefter den løftede maske trækkes hen over masken og lukker. På vrang-siden er det masken før hullet og masken efter hullet det skal strikkes sammen. 

 •  På bagsiden kommer der er et hul. Det er maskerne før og efter hullet, som du skal strikke sammen eller lukke af (afhængig om det er ret eller vrang-siden). Fortsæt nu dette mønster med at vende hver gang du er nået 1 maske efter det lukkede hul. Til sidst når du helt ud til enden af pinden - så er du færdig med denne del af hælen.

15) Her er hullet på vrang-siden.


 16) Sådan ser hælen ud næsten færdig.
Nu skal du til at samle masker op - det kan godt være lidt tricky.
Når du er nået hertil, så kan du trøste dig ved at du er halvvejs. PART TWO af opskriften følger.
/Stine.


4 kommentarer:

 1. Hej Stine. Det er en meget flot vejledning du har lavet og den er nem at forstå. Jeg venter spændt på to'eren :)

  SvarSlet
 2. Tak :) måske det endelig er nu jeg lærer at strikker sokker...

  Lykkedes det skal jeg nok linke til din blog når jeg præsenterer sokkerne på tanteh

  SvarSlet
 3. Det lyder godt, Hanne. Vi glæder os til at se resultatet, hvis du når så langt. :) Pernille, part two er på vej! :D

  SvarSlet
 4. Hvornår kommer part 2? Venter spændt - og vil gerne have min sok færdig :-D

  SvarSlet